Dünyada ki hasta sayısının fazla olmasından dolayı, şüphesiz ki soğuk algınlığı, nezle ve grip ilaçları rekabetinin en çok olduğu ilaç sınıfındadır. İnsanların %28 ‘i grip hastası olduğunda ilaç kullanmak yerine her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırmayı tercih etmektedir. Grip aşısı nerede yapılır sorusunun cevabı ise ; Eczaneler, Sağlık Ocakları, Hastaneler ve Aile Hekimlikleri tarafından yapılmaktadır.
İnsanları elden ayaktan kesen, yattığı yerden kaldırmayan grip hastalığı, toplum tarafından her ne kadar masum görünse de küçümsenmeyecek derecede tehlikeli bir hastalıktır. Grip hastalığından dünyada her yıl 300.000 kişinin öldüğünü unutmayınız.
Grip virüsü bulaşıcılığı çok yüksek özellikte olup, grip hastalığı taşıyan bir insanın hapşırması sonucunda bulunduğu 14 metrekarelik alana mikrop saçtığı kanıtlanmıştır.
Grip Aşısı, bir önceki yıl görülen grip virüslerinin bağışıklık kazandırılarak enjekte edilmesi durumudur. Grip aşısının maksimum koruyucu etkisi 6 aydır. Her yıl etken maddesi yenilenen aşının yılda bir kez uygulanması gerekmektedir.
Grip aşısının etken maddeleri arasında domuz gribi, “H1N1 virüsü”, “H3N2 virüsü” ve “influenza b” bulunmaktadır. Grip aşıları her zaman bir önceki yılın virüslerine karşı geliştirilir. Fakat yıl içinde meydana çıkan güçlü virüsler de etken maddeler içine eklenmektedir.
Grip aşısı her yıl Eylül, Ekim ve Kasım ayları içinde, yılda bir kez yapılmalıdır. Grip hastalığının en fazla görüldüğü ve mevsim değişikliklerinden dolayı bulaşma riskinin yüksek olduğu aylar arasındadır.
Grip aşısını vurulduğunuz ilk 2 gün kolunuzda ağrı görülebilir. Grip hastalığının vücuda girdiği ilk anlara benzer şekilde biraz ateşiniz çıkabilir veya burnunuz akabilir. Bunlar kesinlikle normaldir. Vücudunuza uygulanan aşı sonucunda bağışıklık kazandığınızı göstermektedir.